SmartRock in real live: “The Wings”

Beschrijving

Democo N.V. is een bouwbedrijf gevestigd in Hasselt, België, dat als doel heeft het creëren van hoogwaardige, duurzame en langblijvende structuren. Ze werden gecontracteerd door Ghelamco België Gent om de structurele en de dakwerken van The Wings te realiseren, een groot complex gebouw in Diegem dat kantoor-, hotel-, restaurant- en coworkingfaciliteiten moet aanbieden.

Uitdaging

Courtesy of democo giatec 768x576

Democo N.V. werd gecontracteerd voor de bouw van de constructie en dakbedekking van The Wings, een kantoren- en hotelcomplex dat bestaat uit een 3-laags ondergrondse en een 8-laags bovengrondse beton constructie. De omvang van dit project was ongeveer 93.000 vierkante meter, met vloerplaten ter plaatse gegoten en betonnen kolommen. Tijd was van essentieel belang omdat het project in een tijdsbestek van 13 maanden moest worden voltooid. Oorspronkelijk was de operatie bedoeld om de basis-regels in de bouw te blijven volgen, wat betekent dat het beton 7 dagen na het storten van wordt ontmald en de stempels worden weggenomen.

Het volgen van de typische bouwprocedures werd een uitdaging, aangezien het proces van het omzetten van traditioneel gewapend beton naar nagespannen gewapend beton een zorgvuldige afweging van de tijd vereist. Naspanning is alleen mogelijk na het bereiken van de druksterkte van minimaal 30kN. Timing was dus cruciaal in de operatie. Om een project te presenteren dat veilig en aanvaard was, had Democo N.V. een oplossing nodig die optimaal gebruik kon maken van de tijdspanne tussen het betonneren van de vloerplaat en het verwijderen van de bekisting

Oplossing

The solution courtesy of democo giatec 768x361

Na het vinden van Giatec’s SmartRock™ via de lokale partner BAG-MacBen, begon Democo de draadloze sensor gedurende het hele project te implementeren. SmartRock’s mogelijkheden voor sterkte- en temperatuurmeting waren ideaal om de belangrijkste uitdagingen voor Democo op te lossen. Ten eerste om het project uit te voeren met de grootst mogelijke aandacht voor tijd; en ten tweede om de naspanning van de betonsterkte op de voet te volgen. Door SmartRock te gebruiken, was het team in staat om met succes de weerstand van het doelwit te monitoren, wat een kritieke taak was voor het naspannen van beton. Daarenboven wordt er geen tijd verspild bij het aanbrengen van de sensoren, noch bij het aansluiten van de sensoren op een netwerk en verloopt alles zeer eenvoudig met de smartphone zodat alle partijen meteen op de hoogte zijn.

Resultaat

The Wings 03 1000x600 2 768x461

Giatec’s SmartRock geleverd door BAG-MacBen bleek een belangrijk hulpmiddel te zijn bij de bouw van het Wings-complex. Democo was in staat om hun doel te bereiken en de uitdagingen van tijdsbeperkingen in hun project te overtreffen. Aanvankelijk begon het team met het testen van de sterkte met betonnen kubussen op de site van de betonfabriek, een proces dat twee weken duurde. Toen de SmartRock eenmaal was geplaatst, begon de monitoring van sterkte en temperatuur echter in één dag.

The Wings is uitgegroeid tot één van de meest innovatieve gebouwencomplexen in België en heeft een reeks onderscheidingen en certificeringen behaald voor zijn hoge duurzaamheidsnormen. De infrastructuur is ontworpen om zijn eigen energie op te wekken en de CO2-uitstoot te verminderen. SmartRock draadloze technologie speelde een sleutelrol in het succes van het project waaraan Democo deelnam en bewees eens te meer dat slimmere technologieën de tevredenheid van de klant en de positieve impact op het milieu borg stellen.